Proč si vybrat nás? Jsme Pískovcov, tým profíků přes opracování kamene – českého pískovce, ale taky parta nadšenců do venkovního vaření, pečení, grilování, uzení… prostě do jídla, které jemně voní kouřem a skvěle chutná.
Máme za sebou 25 let zkušeností se stavbou kamenných krbů, pecí, udíren a celých zahradních kuchyní v České republice i v zahraničí. Rádi pomůžeme splnit sen i vám!
Kamenný sporák na dřevo – z čeho se skládá?
Každý kamenný sporák od Pískovcova je originál. Na základě vašich představ a požadavků vám naši designéři a projektanti vytvoří jednoduchý malý sporák na dřevo se dvěma, ale klidně až s pěti litinovými tály (plotnami). Zahradní sporák může být pouze jedním z prvků celé vaší venkovní kuchyně z kamene.
Zahradní sporák od Pískovcova se může skládat ze všech těchto částí:
- topeniště (ohniště) z šamotových cihel
- dvoudílná litinová dvířka
- rošt
- kamenná pracovní deska (odkládací prostor) navazující na sporák
Pokud byste měli zájem, tak kamenný sporák umíme v rámci zahradní kamenné kuchyně vhodně zkombinovat s kamenným krbem, kamennou pecí, kamennou udírnou nebo kamennou troubou tak, aby celý systém využíval jeden komín.
Navrhněte si sporák přesně podle svých představ
Autorem návrhu sporáku z pískovce můžete být buď vy sami, nebo vám ho pomůžou vytvořit naši zkušení designéři. V obou případech najdeme ideální řešení z hlediska funkčnosti, praktičnosti a vzhledu.
Průměrný standardní sporák, na který se vejdou až 4 hrnce, je obvykle široký 80 cm, hluboký 70 cm a vysoký 90 cm.
Díky mnohaletým zkušenostem se stavbou krbů, udíren a sporáků z kamene jsme připraveni vyhovět prakticky jakýmkoliv vašim speciálním požadavkům. Rozhodně se nebojte projevit svá přání – právě vám se se sporákem musí pracovat příjemně!
Kamenný zahradní sporák na dřevo, případně celá kamenná kuchyně od Pískovcova, nejsou jenom investicí do zážitků, ale jde je přirovnat k investici do jiné nemovitosti nebo do umění – jejich hodnota bude v průběhu času stoupat.
Kamenný sporák – na guláš nebo lokše přímo z plotny
Už se vám před očima přehrávají obrázky, co všechno se dá na venkovním sporáku připravit? Určitě ano, ale i tak pro vás máme pár tipů.
Uvařte své rodině nebo přátelům guláš, na který budou ještě dlouho vzpomínat. Díky prostorným litinovým tálům se na sporák vejde jakkoliv velký hrnec, takže množství guláše nebude nikdy problém. Stačí nakrájet cibuli, hovězí kližku (nebo libové zadní), přidat koření a pomaloučku vařit, dokud masíčko nebude měkké jako dort.
A co takové lokše… Tuhle bramborovou pochoutku dělaly naše (pra)babičky na sucho přímo na plotně a vy budete mít díky svému zahradnímu sporáku s tály možnost navázat přesně na jejich tradiční způsob přípravy. Lokše opečte z obou stran a pak je doporučujeme potřít máslem, povidly nebo mákem. Mňam!
Vnitřek topeniště našich pískovcových sporáků tvoří šamotové cihly. Ideální je pod kamenným sporákem pořádně zatopit, aby se cihly, kámen a tály (plotny) nahřály, a pak přikládat dřevo, nebo naopak nechat oheň pohasínat, abyste dosáhli na požadovanou teplotu. Ovšem na rozdíl od kamenné pece, která má zase jiné výhody, není nutné sporák nahřívat dlouhé minuty až hodiny – plotny ohřívá přímý žár z topeniště.
Na zahradním kamenném sporáku si připravíte prakticky cokoliv, co zvládne elektrický sporák nebo plynový sporák, ale hlavní výhodou je atmosféra s praskáním ohně. K topení ve sporáku z pískovce je nejvhodnější tvrdé a dobře vysušené dřevo. Velmi často se používají dub, buk, javor, habr nebo akát, protože jejich dřevo má vysokou výhřevnost.