Menu

Kamenné trouby a sporáky

Postavíme vám kamennou troubu a kamenný sporák, abyste si mohli připravit lahodné pokrmy během zahradní sešlosti na vaší terase. Zajistíme i další části zahradní kuchyně včetně kamenné udírny nebo kamenných zídek.

Kamenný sporák nebo troubu stavíme podle vašich návrhů, či výkresů od našich designérů. Vytvoříme vám malý sporák na dřevo se dvěma, ale klidně až s pěti litinovými tály (plotnami), nebo usadíme litinovou troubu včetně izolace.

Pro zahradní troubu bude potřeba postavit:

  • kamenný základ trouby z přírodního pískovce
  • nika na dřevo (úložný prostor)
  • samotná litinová trouba s dvířky + teploměr
  • tepelná izolace
  • kamenná pracovní deska navazující na troubu (odkládací prostor)

Venkovní sporák vám poskládáme z:

  • topeniště (ohniště) z šamotových cihel
  • dvoudílná litinová dvířka
  • rošt
  • kamenné pracovní deska (odkládací prostor) navazujícího na sporák

K oběma zařízením můžeme přidat také kamennou udírnu nebo kamennou pec, čímž získáte kompletní venkovní kamennou kuchyň na zahradu nebo terasu.

Navrhněte si sporák a troubu přesně podle svých představ

Naše standardní litinová trouba (litinová skříň k zabudování do kamene) je široká 31 cm, hluboká 46 cm a vysoká 27 cm. Používáme pouze trouby z masivní litiny. Na rozdíl od některých konkurenčních firem používáme žáruvzdornou litinu opravdu na vše, tedy na dvířka i komoru trouby. Troubu následně obestavíme štípaným nebo opracovaným pískovcem, takže výsledné rozměry jsou větší. Při výstavbě pergoly nebo jiného zastřešení je potřeba počítat s průchodem na komín. Troubu můžeme také ozdobit kamennými dekoracemi, ručně opracovaným pískovcem nebo dalšími okrasnými kameny a doplňky z kamenů.

Průměrný standardní sporák, na který se vejdou až 4 hrnce, je obvykle široký 80 cm, hluboký 70 cm a vysoký 90 cm. Vnitřek topeniště našich pískovcových sporáků tvoří šamotové cihly. Samotné tělo stavíme, stejně jako další části venkovních kuchyní, z pískovcových kvádrů, bloků a kostek, případně z obkladového kamene.

Ať už budete chtít jakýkoliv finální výrobek z pískovce, kromě rozměrů si můžete vybrat také barvu. Ke stavbám používáme přirozeně nažloutlý, či žlutý labský pískovec. Na vaše přání vám však můžeme postavit troubu nebo sporák z různobarevných pískovců, nebo také v jednom odstínu od bílé po červenou.

Propadněte stejně jako my kouzlu pískovce a nechte si obložit kamenem terasu či zídku nebo si váš pobyt na zahradě zpříjemněte dekoračními a okrasnými kameny do zahrady. Podívejte se na námi realizované projekty a najděte inspiraci pro vaši zahradu.

Cena trouby a sporáku

Cena za kamennou troubu nebo sporák je stejně individuální jako cena zahradní kamenné kuchyně. Odvíjí se od náročnosti práce, rozsahu celé stavby a také od ceny pískovcových kvádrů. Neváhejte se nám proto ozvat s vaší nezávaznou poptávkou a my vám rádi pošleme cenovou nabídku pro vaši stavbu z kamene.

Postup stavby kamenné trouby a sporáku

Celý proces začíná nejdříve vzájemnou diskusí nad vašimi požadavky a přáními. Poté vám naši designéři vytvoří návrh a výkresovou dokumentaci pro požadované části zahradní kuchyně. Tato fáze může trvat i několik týdnů. Následnou stavbu však zvládneme během chvilky. Sporák nám zabere 2–3 dny, trouba 2–4 dny. Poté je potřeba nechat stavbu z kamene „zrát“ po dobu 4 týdnů. Po uplynutí této doby můžete začít kamennou kuchyň používat.

Proč si pořídit venkovní sporák a troubu?

  • v troubě upečete chleba, maso nebo buchty
  • na sporáku připravíte placky nebo velký hrnec guláše
  • během vaření a pečení strávíte čas venku na čerstvém vzduchu
  • společnou přípravou jídla ozvláštníte posezení s rodinou nebo přáteli
  • veškeré části venkovní kuchyně mají velkou odolnost a trvanlivost
  • dobře odolávají povětrnostním vlivům
  • díky impregnaci si zachovají barvu
  • kamenné kuchyně jsou vyrobeny z přírodního kamene a nezávadných materiálů

Kamenná zahradní trouba a sporák – na maso i dezerty

Objevte kouzlo venkovního pomalého pečení masa, dezertů nebo buchet jako od babičky. Díky prostornému litinovému sporáku se můžete navíc navrátit k tradičnímu suchému opékání lokší nebo placek.

V čem se kamenná trouba liší od kamenné pece? Zatímco v kamenné peci je jídlo vystaveno přímému žáru a jsou zde vysoké teploty (na přípravu pizzy například až 300 °C), kamenná trouba funguje podobně jako domácí elektrická trouba nebo mikrovlnná trouba. Jídlo se zde peče nebo ohřívá mírněji, protože se nachází v litinové skříni trouby. Kromě masa se trouba hodí také k přípravě buchet a dalších dezertů, které nechcete mít „očouzené“ od ohně.

Před pečením je ideální nechat kamennou troubu dobře nahřát na požadovanou teplotu, třeba i 1 hodinu. Její kamenný obal pak drží stejnou teplotu po dobu 2–3 hodin. Následně začne pomalu klesat. Klasickou pečeni pečte na 200–250 °C, trhané maso několik hodin na cca 120 °C, buchty na 180 °C a chleba na 160 °C. Pokud troubu necháte vychladnout na 70 °C a níže, stejně jako kamenná pec, se skvěle hodí na sušení masa, ovoce, hub nebo bylinek. Uvidíte, že vůni pečených jídel z kamenné trouby si zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina a přátelé.

Kamenný sporák

Venkovní sporák se perfektně hodí pro přípravu zmíněných placek, ale také pomalu vařených jídel. Díky velké litinové desce umístíte na sporák jakkoliv velký hrnec. V zahradní kamenné troubě si zase můžete připravit prakticky cokoliv, co v klasické domácí elektrické troubě nebo mikrovlnné troubě.

Pod kamenným sporákem je třeba pořádně zatopit, aby se cihly, kámen a tály (plotny) nahřály. Pak můžete přikládat dřevo, nebo naopak nechat oheň pohasínat, abyste dosáhli na požadovanou teplotu. Ovšem na rozdíl od kamenné pece, která má zase jiné výhody, není nutné sporák nahřívat dlouhé minuty až hodiny. Plotny totiž ohřívá přímý žár z topeniště.

Čím topit v kamenných kuchyních?

K topení ve venkovní troubě a sporáku je nejvhodnější tvrdé a dobře vysušené dřevo. Velmi často se používají dub, buk, javor, habr nebo akát, protože jejich dřevo má vysokou výhřevnost.

Proč mít kamennou troubu nebo sporák od Pískovcova

Tradiční kamenné stavby a výrobky z pískovce nás fascinují již více než 25 let. Stavbě kuchyní se věnujeme od roku 2012 nejen po celé České republice, ale také v zahraničí. Podíleli jsme se také na vývoji venkovních kuchyní z kamene, spolehnout se proto můžete na nejlepší know-how, 100% funkčnost a krásný vzhled.

Každá zakázka je pro nás důležitá a dáváme si na ní záležet. Navraťte se ke kořenům nebo teprve objevte tradiční pečení a vaření v unikátních kamenných kuchyních. Ozvěte se nám přes nezávaznou poptávku, nebo nám napište jakýkoliv dotaz na e-mail info@piskovcov.cz. Dopřejte si perfektní jídlo připravené u vás na zahradě!

Máte zájem o tuto službu?

Sníte o venkovní kamenné kuchyni, nové dlažbě nebo obkladu? Stačí vyplnit formulář a my se vám brzy ozveme!

Nevíte si rady?

Nevadí, pošlete nám nezávaznou poptávku, budeme se vám věnovat.

Poslat nezávaznou poptávku

Komu jsme právě zútulnili zahradu

Na Benešovsku jsme vytvořili jedinečný zahradní kamenný krb s kamennou pecí, vše z…

Zobrazit více

Venkovní kamenná kuchyně ve Dvoře Králové nad Labem je ukázkou důmyslného plánování a…

Zobrazit více

Kamenný krb s kamenným sporákem z přírodního pískovce, zatím bez zastřešení, odhaluje…

Zobrazit více

Potřebujete poradit? Zeptejte se na cokoliv.