Proč si vybrat nás? Jsme Pískovcov, tým profíků přes opracování kamene – českého pískovce, ale taky parta nadšenců do venkovního vaření, pečení, grilování, uzení… prostě do jídla, které jemně voní kouřem a skvěle chutná.
Máme za sebou 25 let zkušeností se stavbou kamenných krbů, pecí, udíren a celých zahradních kuchyní v České republice i v zahraničí. Rádi pomůžeme splnit sen i vám!
Kamenná pec – z čeho se skládá?
Každá kamenná pec od Pískovcova je originál. Na základě vašich představ a požadavků vám naši designéři a projektanti vytvoří jednoduchou malou pizza pec nebo pec na chleba, kterou umístíte samostatně na zahradu, ale i propracovanou velkou pec s nikou na dřevo nebo odkládacím prostorem. Kamenná pec může být pouze jedním z prvků celé vaší venkovní kuchyně z kamene.
Zahradní pec od Pískovcova se může skládat ze všech těchto částí:
- základ pece z masivu
- topeniště (ohniště) z páleného žárobetonu, který má certifikaci pro styk s potravinami i při vysokých teplotách
- silná tepelná izolace kolem celé pece
- kamenné zdivo z přírodního pískovce
- teploměr
- litinová dvířka
- nika na dřevo (úložný prostor)
- kamenná deska
- kamenné police
Pokud byste měli zájem, tak kamennou pec umíme v rámci zahradní kamenné kuchyně vhodně zkombinovat s kamenným krbem, kamenným sporákem, kamennou udírnou nebo kamennou troubou tak, aby celý systém využíval jeden komín.
Navrhněte si pec přesně podle svých představ
Autorem návrhu pece z pískovce můžete být buď vy sami, nebo vám ho pomůžou vytvořit naši zkušení designéři. V obou případech společně najdeme ideální řešení z hlediska funkčnosti, praktičnosti a vzhledu.
Průměrná standardní pec, do které se vejdou žebra, pizza, ryby, chleba a jiné dobroty je z vnějšku široká 130 cm, hluboká 125 cm a vysoká 180 cm.
Díky mnohaletým zkušenostem se stavbou krbů, udíren a pecí z kamene jsme připraveni vyhovět prakticky jakýmkoliv vašim požadavkům. Rozhodně se nebojte projevit svá přání – právě vám se s pecí musí pracovat příjemně!
Kamenná zahradní pec na pizzu a další pokrmy, případně celá kamenná kuchyně od Pískovcova, nejsou jenom investicí do zážitků, ale jde je přirovnat k investici do jakékoliv jiné nemovitosti nebo do umění – jejich hodnota bude v průběhu času stoupat.
Pizza pec nebo pec na chléb – tajemství je ve vysoké teplotě
Grill, krb nebo ohniště má doma skoro každý, ale pec se v českých zahradách zase tolik nevidí. Vystupte z řady a objevte kouzlo pečení na vysoké teploty.
Vnitřek našich pískovcových pecí tvoří pálený žárobeton, který má ještě lepší akumulační vlastnosti a delší životnost než šamotové cihly, používané například v krbech. Ideální je nechat kamennou pec pořádně rozpálit, pro pečení pizzy na vysokou teplotu třeba i 1 hodinu, a pak kámen drží stejnou teplotu po dobu 3–4 hodin. Následně začne pomalu chladnout.
V zahradní kamenné peci si můžete připravit prakticky cokoliv, co v klasické domácí elektrické troubě, ale hlavní výhodou je atmosféra s praskáním ohně a už zmíněné vysoké teploty. Takové, kterých v domácí elektrické troubě nikdy nedosáhnete.
Víte, na kolik se co peče? Například neapolská pizza se obvykle peče na 300 °C, pečené maso na 200–250 °C a chleba na 160 °C, Pokud pec necháte vychladnout, například na 70 °C a níže, skvěle se hodí na sušení masa, ovoce, hub nebo bylinek. Uvidíte, že jemně kouřovou chuť a vůni pečených jídel si zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina a přátelé.
K topení ve venkovní peci na pizzu a další jídla je nejvhodnější tvrdé a dobře vysušené dřevo. Velmi často se používají dub, buk, javor, habr nebo akát, protože jejich dřevo má vysokou výhřevnost.