Proč si vybrat nás? Jsme Pískovcov, tým profíků přes opracování kamene – českého pískovce, ale taky parta nadšenců do venkovního vaření, pečení, grilování, uzení… prostě do jídla, které jemně voní kouřem a skvěle chutná.
Máme za sebou 25 let zkušeností se stavbou kamenných krbů, pecí, udíren a celých zahradních kuchyní v České republice i v zahraničí. Rádi pomůžeme splnit sen i vám!
Kamenná domácí udírna – z čeho se skládá?
Každá kamenná udírna od Pískovcova je originál. Na základě vašich představ a požadavků vám naši designéři a projektanti vytvoří jednoduchou malou udírnu, kterou umístíte samostatně na zahradu, ale i propracovanou velkou udírnu s nikou na dřevo nebo odkládacím prostorem. Udírna může být pouze jedním z prvků celé vaší venkovní kuchyně z kamene.
Zahradní udírna od Pískovcova se může skládat ze všech těchto částí:
- topeniště (ohniště) ze šamotových žáruvzdorných cihel
- kouřovod
- udicí komora neboli udicí skříň
- spodní litinová dvířka
- horní dvířka z kotlového plechu
- teploměr
- sušárna ovoce či bylinek
Naše nejpropracovanější udírny Profi mají rošt i v topeništi, zásuvku na popel a kouřovod uzavíratelný klapkou – pro lepší regulaci tepla a dýmu.
Pokud byste měli zájem, tak kamennou udírnu umíme v rámci zahradní kamenné kuchyně vhodně zkombinovat s kamenným krbem, kamenným sporákem, kamennou pecí nebo kamennou troubou tak, aby celý systém využíval jeden komín.
Navrhněte si udírnu přesně podle svých představ
Autorem návrhu udírny z pískovce můžete být buď vy sami, nebo vám ho pomůžou vytvořit naši zkušení designéři. V obou případech najdeme ideální řešení z hlediska funkčnosti, praktičnosti a vzhledu.
Průměrná standardní udírna, do které se vejde až 15 kg masa, je obvykle široká 80 cm, hluboká 70 cm a vysoká 180 cm. Kouř je většinou sveden do komína sousedícího krbu.
Díky mnohaletým zkušenostem se stavbou udíren a krbů z kamene jsme připraveni vyhovět prakticky jakýmkoliv vašim požadavkům. Rozhodně se nebojte projevit svá přání – právě vám se s udírnou musí pracovat příjemně!
Kamenná zahradní udírna, případně celá kamenná kuchyně od Pískovcova, nejsou jenom investicí do zážitků, ale jde je přirovnat k investici do jiné nemovitosti nebo do umění – jejich hodnota bude v průběhu času stoupat.
Venkovní udírna z kamene – vyrábějte si vlastní uzeniny
Grill, krb nebo ohniště má doma skoro každý, ale udírna je výsadou opravdových fajnšmekrů. Patříte k nim? Nebo chtěli byste?
Jemně kouřovou chuť a vůni vlastních uzenin si zamilujete nejen vy, ale i celá vaše rodina a přátelé. Ohromte své blízké vlastními zauzenými klobáskami, párky, salámy, sýry nebo fantastickým uzeným masem bez přidaných stabilizátorů. Záleží jen na vás, co máte rádi, a věříme, že už ten obrázek ovoněný kouřem máte před očima.
Kamenná udírna od Pískovcova funguje na stejném principu jako dřevěná udírna nebo elektrická udírna. Maso a uzeniny se nacházejí na roštu nebo jsou zavěšené v udicí komoře (udicí skříni), kam je přes kouřovod veden kouř z topeniště (ohniště). Oproti krbu nebo grillu jídlo není vystaveno přímému žáru, pouze horkému vzduchu a kouři. Obvyklá teplota uzení se pohybuje okolo 70 °C, aby došlo k dostatečné tepelné úpravě.
K uzení je nejvhodnější tvrdé a dobře vysušené ovocné dřevo. Velmi často se používá švestka, jabloň nebo hrušeň, ale někdo rád udí taky na dubu, buku nebo javoru. Vyhněte se používání dřeva z jehličnatých dřevin a z principu vám nebudou fungovat ani dřevěné uhlí a brikety – málo kouří a nevoní.